Yhteystiedot


pia.pentikainen@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:758794 kpl

Pikakysely

Oliko mun juttuja ikävä?

Muisteloita ...

Perjantai 9.8.2024 - Pia P


Tämä juttu on hyvin henkilökohtainen!

Minusta tuli ämmi reilu vuosi sitten. Ämmi on Pohjosen sana ja on siis mummo. 

Aivan huippua! Ämmin muru on nyt siis reilun vuoden. Tiedättehän miten vauhtia ja touhua täynnä on päivät!

Siitäpä tuli mieleen - sitä tikulla jonnekin kun vanhoja muistelee- nuoruusaika. Ensinmäiset lapseni syntyivät reilun vuoden ikäerolla.

Eli minulla oli vastasyntyntyt vauva ja reilun vuoden ikäinen lapsi. Oli rankkaa ja ihanaa. 

Mutta laitetaan kertoimia kohdilleen: lasten isä oli matkatöissä viikot ja viikonloput meni "rentoutuessa". Asuimme talossa, johon ei ollut tietä. Venematka oli noin 300 metriä ja siellä vastarannalla oli auto. Eli tuulessa ja pimeässäkin piti veneellä kulkea, vauva kopassa ja isompi istui kiltisti veneenpohjalla jalkojen juuressa kun soudin. Lapsilla oli aina pelastusliivit päällä.

Meillä ei ollut vettä kaivossa eli pyykit piti pestä jossain muualla eli oli pyykkipussitkin veneessä. No ei sitten ollut juomakelpoista vettäkään eli juomakanisteritkin veneessä. Vettä ei siis tullut hanaa avaamalla vaan kanisterissa liruttamalla. Tiskiveden sai järvestä.

Vauva nro 2 syntyi lokakuussa eli järvi alkoi jäätymään. Synnytyksen jälkeen neuvolatäti käy kotona, mutta hän ilmoitti, ettei uskalla tulla kotikäynnille veneellä kun piti jäissäkin puljata. 

Minä reippaana pakkasin kaksi pientä lasta, vesikanisterit ja pyykkipussit veneeseen ja kävimme neuvolassa näytillä. Äiti (minä), vauva ja isosisar voivat hyvin. Kaikki edellä mainitut takasin... ja kauppakassit vielä veneeseen. Keksillä (pitkä puuseiväs, jonka päässä rauta haka) on hyvä työntää jäiden läpi alku- ja loppumatkat.

Jossain vaiheessa järvi jäätyi niin, ettei päässy enää veneellä, oli ns rospuutto. Kävelymatka toista kautta oli 2 km. Talo ei siis ollut saaressa, sinne iei vaa ollut tehty kunnon ajotietä. Kun järvi jäätyi kunnolla, niin pääsi autolla kotipihaan jäätietä myöten ajamalla. Se oli kyllä aika pelottavaa lasten kanssa.

Nyt olen sen verran utelias, että pistääkö joku "paremmaksi"? 

Vanhoja on välillä hyvä muistella!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini